tirsdag 2. desember 2008

SlideShare

Nok en gang har jeg testet ut en ny tekonologi - i hvert fall er den ny for meg :) Denne gang er det SlideShare som fått æren av å stå i sentrum for noe av min tidsforbruk på nett. Her som de fleste andre nettsteder renner det over av muligheter for å surre seg helt bort - se en interessant presentasjon, følg en lenke fra denne og neste og før du vet dethar det gått alt for lang tid...

SlideShare som på YouTube og andre fildelingsnettsteder kan jeg søke på temaer som interesserer meg, eller bare kikke på de nyeste eller mest populære. Som lærer på Medier og kommunikajson fant på et par minutter flere presentasjoner jeg kunne tenke meg å bruke i undervisningen - og dermed spare meg flere timers arbeid med å lage egne presentasjoner. Jeg vil tro både Skolenettet og NDLA vil kunne knytte til seg mange nyttige ressurser her (selv om jeg ser faren for å lenke seg opp til fagstoff man ikke slev administrerer, det er jo opp til produsentene av presentasjonene å redigere eller slette stoffet når det passer dem).

Men som nyskjerrig på nye teknologier holdt det selvfølgelig ikke bare å kikke på andres presentasjoner, jeg måtte også forsøke mg på å lage en selv. En skule tro at etter flere års erfaring som lærer lå harddisken full av potensielle PowerPoint-presentasjoner å velge fra, men jeg oppdaget raskt at min metode ikke er utviklet for at mine presentasjoner skal stå for seg selv. De fleste ville rett og slett ikke gi noen mening uten muntlig fremføring ved siden av, noe SlideShare ikke har funksjonalitet for. (I hvert fall ikke som jeg har funnet.)

Dette er i mine øyne en svakhet i våre opplegg som de er i dag. Jeg har flere ganger henvist elever som av en eller annen grunn ikke har vært tilstede i en time til å se på presentasjonene som ble bruk for å få med seg hva som er gjennomgått. Dette er langt fra en god løsning, fordi ingen vil kunne forstå stoffet basert på noen kryptiske diagrammer, uten å få dem forklart. Disse presentasjonene egner seg god som støtte til foredrag- eller samtaleundervisning, men ikke som lærestoff i seg selv. Ideelt sett burde det vel foreligge to eksemplarer av hver presentasjon - med og uten utfyllende skriftlige kommentarer. Her ligger vel en av utfordringene i forhold til å skille mellom blended learning og ren nettbasert undervisning - men mer om om det en annen gang...

Jeg har i det siste sett at flere foredragsholdere legger ut sine presentasjoner i bloggene sine etter endt seminar, og jeg må innrømme at jeg av og til har spurt meg selv hvem som er målgruppen for dette? Dersom målgruppen er deltakerne på seminaret kan jeg forstå poenget - for dem er dette å bertakte so met referat fra dagen i stikkordsform. For oss andre blogglesere stiller saken seg anderledes - vi mangler i stor grad bakgrunnsinformasjonen som skal til for å forstå innholdet i presentasjonene.

Så med dette i bakhodet valgte jeg å gjøre en del redigering i en presentasjon jeg hadde liggende sånn at den per i dag fremstår (forhåpentligvis) som en selvstendig enhet med informasjon om bruk av blits på kompaktkameraer:

Bruk av blits på kompaktkamera
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: flash photo)


Presentasjonen kan også sees på SlideShares sider.

2 kommentarer:

  1. Joda, det er fullt mulig å lage slideshare med lyd, de kaller den da for en Slidecast

    SvarSlett
  2. Takk for tips - dette må jeg teste ut :-)

    SvarSlett