tirsdag 21. oktober 2008

Web2.0? - Sosiale nettverk

Facebook er vel den største, og i alle fall den jeg kjenner best, selv om jeg har konto på LinkedIn, NettBy og andre i tillegg. Det er morsomt, ikke minst å få svar på "jeg lurer på hva hun som spilte hovedrollen i klasserevyen driver med nå" og "hva med han kjekke på fotballaget på college i USA"? Jeg har fått kontakt med mange mennesker jeg ikke har sett på mange år, det er jo hyggelig. Jeg har sett bilder av barn og ektefeller jeg ikke vistte eksisterte. Og her kommer den ekle følelsen av å gi fra meg all kontroll igjen. Alle bilder som publiseres på Facebook blir automatisk Facebooks eiendel, fotografen gir fra seg copyrighten. Hvilket i praksis betyr at Facebook kan selge bildene vidre til hvem som helst, og jeg ikke har et pip jeg skulle ha sagt om bildet av barna på stranda dukker opp på en side for barnepornografi. Vel, det er kanskje å trekke det langt, men hva med fremtidige arbeidsgivere til mine elever? Jeg har sett fyllebilder som ikke akkurat vekker tillit...

Selv legger jeg ikke ut bilder på Facebook. Jeg har et bilde i profilen min, det holder. Men det betyr jo ikke at jeg er trygg på at det ikke kommer bilder som andre har tatt av meg ut på nettet. Hvem som helst kan jo "tagge" meg i et bilde de har lagt ut - og det er jo bare å innse at det trolig finnes bilder der ute i verden jeg ikke ønsker at alle skal få se... For en stund siden hadde en elev tatt et bile på en skoletur og publisert det med navnetagger. Jeg synes bildet fikk meg til å se ut som en feit hvalross. Det var ikke noe vondt ment fra elevens side, for det var jo tydelig at vi hygget oss, men likevel ikke særlig god følelse at alle de vennene jeg ikke har sett på mange år skal tro det er sånn jeg ser ut.

Jeg kommer nok ikke til å stenge Facebook kontoen min med det første, men det er med en viss skepsis jeg jeg ser at andre legger ut om alt og ingen ting og tilsynelatende ikke en gang tenker på hva Facebook får igjen for å tilby denne tjenesten gratis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar